Все по-уверено се приближаваме към вдигането на мораториума на банките към

...
Все по-уверено се приближаваме към вдигането на мораториума на банките към
Коментари Харесай

Важно инфо за всички, които имат да връщат кредити

Все по-уверено се приближаваме към повдигането на мораториума на банките към длъжниците им. Какво ще се случи с хората, които са изгубили работата си, само че пък дължат пари - това ще стане ясно в края на март.

По данни на БНБ над 100 хиляди са настояванията за отлагане на отговорностите, подадени от семействата към банките, като утвърдените са над 82 хиляди, а общата стойност на утвърдените за частен мораториум отговорности са над 1,8 милиарда лв..

Канторите на частните правосъдни реализатори не са затваряли по време на пандемията.

" Какво тъкмо ще се случи, след като отпадне мораториумът на банките, е мъчно да се предвижда ", сподели в предаването " Преди всички " Иван Хаджииванов, заместник-председател на Съвета на Камарата на частните правосъдни реализатори:

" Камарата излезе с предложение преди да се наложи изключителното състояние да се лимитират изпълнителните дейности против длъжниците, с цел да може да се преживее по-лесно пандемията, по-късно със Закона за изключителното състояние се ограничи образуването на нови изпълнителни каузи, на налагане на запори, възбрани на парцели, описи, обществени продажби, което пък доведе до намаляване на приходите на частните правосъдни реализатори за 2020 година към държавния бюджет и взискателите. След прекосяване на изключителното състояние нещата се раздвижиха, като банките не могат да след изключителното състояние и да оставят необслужените кретити, това е до март, както се чака ", уточни още Хаджииванов.

" Хората, които не са съумели да се провеждат и да подобрят финансовата си дисциплинираност, ще станат изискуеми заем ите им. Предложихме да има опция, преди да се вършат изпълнителни каузи, да могат длъжниците да продават свободно посредством нас, защото това ще е доста по-евтино и по-бързо, от образуването на изпълнителните каузи ", разяснява специалистът.

По думите вече текат доста продажби по Черноморието на жилища, които се изкупуват от съветски жители.

" Одобрените отсрочени заем и на семейства към банките в размер на 1,8 милиарда лв. са на фона на общи отговорности в размер на малко над 25 милиарда лева заем и на семействата, т.е. отсрочените са под 10% ", разяснява тематиката в " Преди всички " и заем ният съветник Тихомир Тошев:

" Така че у нас, въпреки тежката рецесия се вижда, че България е с минимален растеж на безработицата в съпоставяне с другите европейски страни, даже при най-ударените браншове. Защото там хората се преквалифицираха.

Но моите упования са след края на мораториума част от клиентите да се не съумеят да се оправят със обстановката. Те ще би трябвало да търсят други решения, такива решения ще има.

Моят съвет е в такива случаи, длъжниците да се свържат с банката и да обяснят, че не могат да могат от април да обслужват заем ите си. Оттук насетне банката и клиентът вземат решение самостоятелно за всеки един случай какви принадлежности да се употребяват - разсрочване на заем а, рефинансиране, нов гратисен интервал, но не и посредством нов безлихвен заем  чрез Българската банка за развиване за физическите лица - това ще е неточност - посредством нов заем да се погасяват други заем и ", заяви още Тошев.

По думите му хората не би трябвало да седят и да чакат, с цел да не отидат на арбитър реализатор. Той не чака удължение на мораториума.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР